Mit viszel ajándékba?

 

Add idén Te a leghasznosabbat! 

karacsonyiakcio.jpg 

 

logo.png

Nem lehet elégszer!

elégjó

Csatlakoztál már?

Friss topikok

egymilliardnoebredese.jpg

Világszerte táncolnak a nők elleni erőszak felszámolásáért, a női egyenjogúságért, a nők szabadságáért. Sajnos a statisztikák szerint is van mindenki ismeretségi körében legalább egy olyan nő, akit valamilyen módon bántalmaznak. A családokban egyre gyakoribbak a szóváltások, az ingerültségből fakadó, hirtelen felindulásból elkövetett odacsapások, a lelki terror, a folyamatos megfélemlítés. A világon három nőből egy áldozattá válik.

Elég elkeserítő, hogy sok esetben azzal zárul az eset, hogy a nőt, az áldozatot hibáztatják. Nem kellett volna kivívnia magának - mondják, sőt, még olyan megalázó leértékelést is hallottam már, hogy azért bántalmazza valaki a feleségét, mert a nő igényli.

Ebben nem hiszek. Számomra nem megoldás, hogy ha két ember nem passzol egy idő után, ha nem tudnak az élet fontos dolgaiban közös nevezőre jutni, akkor valaha is "megérdemeltté" válik a pofon, a nadrágszíj ütés.

Ez nem emberhez méltó.

Az ismeretségi körömben is hallottam hasonló esetekről, ott a nő azért nem mozdult a helyzetből, mert úgy érezte, nincs hova mennie, nem tudta, hogy miből fog megélni a gyermekével. A gyermek "jólétével" takarózva engedte alázni magát. A gyermekének egész életére kiható lelki teherrel nem számolt. Azt hitte, őt verik, ez az ő ügye, és a kínjait azért viseli, hogy a "családnak" jó legyen.

A külvilágnak, a bántalmazott családtagjainak, barátainak, szomszédainak nagyon nagy szerepe van abban, hogy ezeken a nőkön segítsenek. Bár magánügynek vélhető, de nem az.

Azért nem, mert az nem családi ügy, ahol a sérelem úgy történik, hogy ahhoz csak a család egyetlen tagja járul hozzá. Az erősebb, az erőszakosabb, az önzőbb.

Február 14-én Eve Ensler, New York-i írónő kezdeményezésére világszerte táncolnak a nőket sújtó bántalmazás ellen. A csonkítások ellen, a bezárás ellen, az ütlegelések, a leértékelések ellen.

Férfiak és nők egyaránt kifejezik együttérzésüket és tiltakozásukat.

A tánc felszabadít.

A tánc összetartozást fejez ki.

Ha táncolok, én vagyok.

A táncom rólam szól.

A sejtjeimről, a fájdalmamról, a boldogságomról.

Szabad vagyok, amikor önfeledten táncolok.

A táncom a több milliárd bántalmazott nőről, anyáról, nagymamáról szól.

A táncom a lányaimért, a lányainkért szól.

Nézd meg a videót, táncolj most pár percig TE is a nők elleni erőszak felszámolásáért, a bántalmazott nőkkel történő együttérzésért!

Mert együtt erősek vagyunk.

 

Laskai Nelli

 

 

Címkék: erőszak nők eve ensler női erőszak

komment

süti beállítások módosítása